Hoe zit dat nou met 2D, 3D en 4D?

Hoi lieve aanstaande ouders!

 

 Ik krijg heel vaak de vraag wat nou het verschil is tussen 2D, 3D en 4D.

Dus dat ga ik jullie in dit blog uitgebreid uitleggen.

 

Laten we beginnen met de 2D pretecho. Je kent het wel, dat vertrouwde zwart-wit beeld dat je doet denken aan die schattige strookjes met geprinte foto's. In deze echo kun je zien wat jouw kleintje allemaal uitspookt in jouw buik. Van kleine trappelende voetjes tot bewegende handjes en soms zelfs smakkende en slikkende mondjes! En laten we de mogelijkheid om een lief profielfotootje te maken en het hartje te horen niet vergeten. In 2D kunnen we ook precies zien hoe jouw kindje ligt, wat essentieel is voor het maken van een mooi 3D beeld.

Als je bij mij langs komt voor een pretecho dan bekijken we je kindje altijd in 2D. Bij de geslachtsbepaling kijken we de hele echo alleen in 2D. Bij een korte pretecho en bij de 3D/4D pretecho kijken we ook een groot deel in 2D. Ik probeer altijd een paar korte filmpjes te maken in 2D, gewoon omdat het ontzettend leuk is om jouw kindje zo te zien bewegen.

Maar hoe werkt dat nou van 2D naar 3D?

 

Om een mooi 3D beeld te krijgen moet het kindje een beetje vrij liggen van andere structuren. En dat is nog niet altijd zo makkelijk. Veel kindjes liggen namelijk heerlijk tegen de buik van mama aan met het gezichtje of ze hebben handjes of voetjes voor het gezichtje liggen, soms zelfs allebei. De navelstreng kan voor het gezichtje langslopen of het kindje ligt met het ruggetje naar ons toe. Al deze dingen maken het lastiger om een goed beeld van het kindje in 3D te maken.

 

Gelukkig zijn er allemaal trucjes om het kindje in beweging te krijgen, dat heb je bij je verloskundige misschien ook al meegemaakt. We kunnen een beetje schudden met je buik, je kunt op je zij gaan liggen of ik laat je even springen om dat kleintje even wakker te maken. Het is soms net een workout, maar het resultaat is het meer dan waard!

Heb ik je kindje goed in beeld in 2D, dan gaan we kijken hoe het er in 3D uitziet. Dit zijn de gekleurde plaatjes die je van echo’s voorbij ziet komen. Hier krijg je een prachtig driedimensionaal beeld van jouw kindje te zien. Een beeld dat is opgebouwd uit lengte, breedte en diepte, waardoor je al een echt idee krijgt van hoe jouw kleine eruit gaat zien. Misschien zie je zelfs al een vleugje van papa's neusje of mama's kin!

 

Heb je een eigenwijs kindje dat niet helemaal mee wil werken dan kunnen we alsnog mooie plaatjes krijgen van een deel van het gezichtje, een schattig neusje of het mondje.

 

En dan hebben we nog de 4D pretecho! Dit is als een 3D echo, maar dan in beweging. Je ziet live wat jouw kleintje op dat moment in jouw buik aan het doen is. Van schattige gaapjes tot kleine bewegingen.

 

Heb je zwangere vriendinnen die ook graag wat meer uitleg willen over 2D, 3D en 4D? Deel dit artikel via deze knop:

 

En wanneer is nu eigenlijk het beste moment voor zo'n leuke pretecho?

 

Een 2D pretecho kan gedurende je hele zwangerschap. Voor een 3Dpretecho zit je tussen de 24 en 30 weken zwangerschap helemaal goed! Rond die tijd is jouw kleintje al uitgegroeid tot een echt baby’tje met een mooi gevormd gezichtje. Na de 30 weken kan het natuurlijk ook nog, maar de kans op mooie plaatjes wordt iets kleiner omdat de ruimte wat beperkter is.

 

Ook voor de 24 weken is een 3D echo mogelijk, maar niet iedereen vind dit leuke beelden om te zien. Je kindje is dan nog niet helemaal mooi in verhouding en kan er een beetje aliënachtig uitzien.

 

In principe is het dus eigenlijk zo dat alle echo's gedurende de hele zwangerschap kunnen, mits het kindje nog niet is ingedaald.

Dus lieve toekomstige ouders, ik hoop dat jullie nu een beter beeld hebben van wat 2D, 3D en 4D pretecho's precies inhouden. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet zo'n bijzonder moment vastleggen? Dus kom gezellig langs voor die leuke plaatjes van jouw baby.

 

Misschien tot snel!

Liefs Adinda